BIZIT plus

OpenAI vrši pripreme za GPT-5 

OpenAI je predstavio alatku za pretraživanje veba pod nazivom „GPTBot“, čiji je cilj jačanje mogućnosti budućih GPT modela. 

PCPress.rs Image

Kompanija kaže da bi podaci prikupljeni preko GPTBot potencijalno mogli da poboljšaju tačnost modela i prošire njegove mogućnosti, označavajući značajan korak u evoluciji jezičkih modela sa AI

Veb popisivači – koji se takođe nazivaju veb paukovi – igraju ključnu ulogu u indeksiranju sadržaja širom ogromnog interneta. Poznati pretraživači kao što su Google i Bing oslanjaju se na ove botove da popune svoje rezultate pretrage relevantnim veb stranicama. 

OpenAI-jev GPTBot će imati posebnu svrhu: prikupljanje javno dostupnih podataka uz pažljivo zaobilaženje izvora koji uključuju “paywall”, prikupljanje ličnih podataka ili sadržaj koji je u suprotnosti sa politikom OpenAI-a

Vlasnici veb lokacija imaju mogućnost da spreče GPTBot da indeksira njihove sajtove jednostavnim primenom komande „disallow“ unutar standardne serverske datoteke. Ovo im daje kontrolu nad delovima njihovog sadržaja koji su dostupni veb pretraživaču. 

OpenAI-jeva najava blisko sledi nakon što je kompanija podnela prijavu za zaštitni znak za „GPT-5“, za koju se očekuje da će naslediti trenutni GPT-4 model

Pročitajte i:  AI svetlo za bicikle upozorava na loše vozače

Prijava, podneta Kancelariji za patente i žigove Sjedinjenih Država 18. jula, obuhvata upotrebu „GPT-5“ u ljudskom govoru i tekstu zasnovanom na veštačkoj inteligenciji, pretvaranju zvuka u tekst, prepoznavanju glasa i sintezi govora. 

Međutim, dok je aplikacija zaštitnog znaka GPT-5 izazvala uzbuđenje među entuzijastima AI, kompanija je još uvek daleko od pokretanja GPT-5 obuke, jer je potrebno sprovesti opsežne provere bezbednosti pre nego što se upusti u proces. 

Nedavni napori OpenAI-a nisu bili bez udela kontroverzi. Pojavila se zabrinutost zbog prakse prikupljanja podataka kompanije, posebno oko pitanja autorskih prava i saglasnosti. 

U junu, japanski regulator privatnosti izdao je upozorenje OpenAI-u u vezi sa neovlašćenim prikupljanjem podataka. Ranije ove godine, Italija je privremeno zabranila korišćenje ChatGPT-a zbog navodnih kršenja zakona o privatnosti Evropske unije. 

OpenAI i Microsoft se takođe trenutno suočavaju sa grupnom tužbom koju je podnelo 16 tužilaca koji tvrde da se privatnim informacijama iz interakcija korisnika ChatGPT-a pristupalo bez odgovarajuće saglasnosti. Kompanije su takođe pogođene tužbom zbog GitHub Copilot-a, pri čemu su podnosioci zahteva naveli da je alatka za generisanje koda narušila prava programera tako što je uklonila njihov kod bez davanja odgovarajućeg pripisivanja. 

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Dostizanje novih visina u procesu prodaje sa AI

Ako se ove tvrdnje pokažu tačnima, i OpenAI i Microsoft bi se potencijalno mogli naći u kršenju Zakona o kompjuterskoj prevari i zloupotrebi, što je pravni presedan koji se odnosi na slučajeve web-scraping-a. 

Kako OpenAI nastavlja da pomera granice AI tehnologije, on mora da se nosi sa ovim izazovima kako bi obezbedio odgovoran i etički razvoj u AI pejzažu. 

Izvor: artificialintelligence-news.com

Facebook komentari: