Revolucija AI pomoćnika nastaje više od 50 godina

Danas imamo ChatGPT, Bard, Alexa, Siri i hiljadu drugih. Pre skoro pola veka postojao je GUS. GUS, koji je skraćenica za Genial Understander System, proizašao je iz projekta u Xerox PARC-u 1970-ih koji se nadao da će pronaći načine da nauči računare da razumeju ljudski jezik.

PCPress.rs Image

Preduzimljivi inženjeri, istraživači, lingvisti, pa čak i korisnici čeznu za načinom da razgovaraju sa svojim računarima prilično od kada su računari prvi put postali stvar. Ne bi trebalo da komunicirate sa svojim uređajem pisanjem koda, zaključili su, ili klikom na prava polja u pravom redosledu. Trebalo bi jednostavno da budete u mogućnosti da razgovarate sa svojim računarom kao da razgovarate sa osobom. Virtuelni asistenti su osnovni deo naučne fantastike, decenijama dug početak rada, i za mnoge ljude, samo očigledno dobra ideja.

Ali šta radi dobar virtuelni asistent? Kako to funkcioniše? A sada, 2023. godine, sa novom generacijom tehnologije veštačke inteligencije koja nam je dostupna, možemo li konačno da napravimo AI asistente o kojima smo toliko dugo sanjali?

Pročitajte i:  Najbrži AI čip na svetu učiniće da današnji napredak deluje sporo

Da bismo pomogli da se snađemo u stanju i budućnosti AI asistenata, angažovali smo Richarda Sochera, generalnog direktora You.com. You.com je počeo da sebe naziva „pretraživačem“, ali to više ne radi. Sada je to pomoćnik veštačke inteligencije koji vam može pomoći da pronađete informacije na mreži, ali i da pišete e-poštu, kreirate slike, izračunate tačnu isplatu hipoteke i još mnogo toga.

Socher je dugo radio na veštačkoj inteligenciji i još duže na razumevanju prirodnog jezika. I uveren je da čak i ako još nismo spremni za istinski AI na nivou čoveka, konačno smo na tački gde virtuelni asistent može biti prava pomoć u vašem životu. Ali čak i on još uvek shvata za šta tačno čet-bot može biti dobar i koje druge oblike bi asistent mogao da preuzme.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,