BIZIT Seminar

SAD sputavaju kinesku industriju čipova uz nova pravila za izvoz

Bajdenova administracija je objavila sveobuhvatan skup kontrola izvoza, uključujući meru za odsecanje Kine od određenih poluprovodničkih čipova napravljenih bilo gde u svetu pomoću američkih alata, znatno proširivši svoj domet u pokušaju da uspori tehnološki i vojni napredak Pekinga.

PCPress.rs Image

Pravila, od kojih neka odmah stupaju na snagu, zasnivaju se na ograničenjima poslanim u pismima ranije ove godine vrhunskim proizvođačima alata, efektivno zahtevajući od njih da zaustave isporuke opreme fabrikama u potpunom kineskom vlasništvu koje proizvode napredne logičke čipove.

Niz mera mogao bi da predstavlja najveći pomak u američkoj politici prema tehnologiji transporta u Kinu od 1990-ih. Ako bi bili efikasni, mogli bi da vrate kinesku industriju za proizvodnju čipova godinama unazad tako što će naterati američke i strane kompanije koje koriste američku tehnologiju da prekinu podršku nekim od vodećih kineskih fabrika i dizajnera čipova.

Na brifingu sa novinarima koji je pregledao pravila, visoki vladini zvaničnici su rekli da mnoga pravila imaju za cilj da spreče strane firme da prodaju napredne čipove Kini ili snabdevaju kineske firme alatima za pravljenje sopstvenih naprednih čipova. Priznali su, međutim, da još nisu obezbedili nikakva obećanja da će savezničke nacije sprovesti slične mere i da su razgovori sa tim narodima u toku.

Pročitajte i:  Qualcomm najavljuje poslovni softver za svoje čipove

„Shvatamo da će jednostrane kontrole koje uvodimo vremenom izgubiti na efikasnosti ako nam se druge zemlje ne pridruže“, rekao je jedan zvaničnik. „I rizikujemo da naškodimo tehnološkom vođstvu SAD ako strani konkurenti ne podležu sličnim kontrolama.

Pravila o stranim direktnim proizvodima

Proširenje ovlašćenja SAD za kontrolu izvoza čipova napravljenih američkim alatima u Kinu zasniva se na proširenju takozvanog „pravila o stranim direktnim proizvodima“. Ranije je proširen da bi se vladi SAD dalo ovlašćenje da kontroliše izvoz čipova napravljenih u inostranstvu kineskom telekomunikacionom gigantu Huawei Technologies Co Ltd , a kasnije da zaustavi dotok poluprovodnika u Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu.

Sjedinjene Države su dodale najvećeg kineskog proizvođača memorijskih čipova YMTC i 30 drugih kineskih entiteta na listu kompanija koje američki zvaničnici ne mogu da pregledaju, podižući tenzije sa Pekingom i ciljajući na kompaniju koja je dugo uznemiravala Bajdenovu administraciju.

„Neproverena lista“ je potencijalna odskočna daska ka strožim ekonomskim crnim listama, ali kompanije koje se pridržavaju američkih inspekcijskih pravila mogu sići ​​sa liste. U petak su američki zvaničnici uklonili devet takvih firmi, uključujući kinesku Wuxi Biologics, koja proizvodi sastojke za AstraZeneca vakcinu protiv COVID-19.

Pročitajte i:  Stiže kineski konkurent ChatGPT-u

Novi propisi će takođe ozbiljno ograničiti izvoz američke opreme kineskim proizvođačima memorijskih čipova i formalizovati pisma poslata kompanijama Nvidia Corp i Advanced Micro Devices In kojima se ograničavaju isporuke u Kinu čipova koji se koriste u superkompjuterskim sistemima u zemljama širom sveta.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,