Spotify i razvoj skenera zdravlja uz AI

Osnivač Spotify-a Daniel Ek ulazi u industriju zdravstvene zaštite. U postu koji se deli na LinkedIn-u Ek je imenovan kao suosnivač startapa pod nazivom Neko Health, koji je specijalizovan za pružanje skeniranja tela pomoću veštačke inteligencije (AI), kako su ranije izvestile evropske novinske kuće Sifter i Tech.eu.

PCPress.rs Image

„Posle četiri godine intenzivnog istraživanja i razvoja proizvoda, zvanično pokrećemo Neko Health“, navodi se u postu. „Kompaniju su osnovali Hjalmar Nilsonne i Daniel Ek sa vizijom da se stvori zdravstveni sistem koji može pomoći ljudima da ostanu zdravi kroz preventivne mere i rano otkrivanje.

Prema prevedenoj verziji veb-sajta Neko Health, neinvazivni skener za celo telo švedske kompanije može da otkrije i izmeri rast madeža, osipa i staračkih pega. Takođe koristi poseban skener da otkrije bilo kakve abnormalnosti u funkciji srca, krvnog pritiska i pulsa u celom telu.

Neko kaže da skener tela kompanije od 360 stepeni dolazi opremljen sa preko 70 senzora koji prikupljaju više od „50 miliona tačaka podataka o koži, srcu, krvnim sudovima, disanju, mikrocirkulaciji i još mnogo toga“. Ovi podaci se zatim analiziraju pomoću „samoučećeg sistema koji pokreće AI“ koji navodi rezultate za lekare i pacijente. Klijenti dobijaju rezultate na svom terminu, a mogu čak i da vide i prate svoje rezultate u pratećoj aplikaciji.

Pročitajte i:  Spotify lansira edukativne video kurseve u Velikoj Britaniji

„Naša misija je da izgradimo proaktivan sistem zdravstvene zaštite, koji je fokusiran na prevenciju bolesti“, piše Nilsonne u postu na LinkedIn-u, navodeći rastuće troškove zdravstvene zaštite u Švedskoj i Evropskoj uniji. Skeniranje celog tela, za koje Neko kaže da traje samo nekoliko minuta, trenutno je otvoreno za javnost u Švedskoj i košta oko 190 USD.

PCPress.rs Image

Ekov prodor u zdravstvenu industriju nije baš iznenađenje. Glasine o startapu kruže od novembra, a Ek je odavno nagovestio da će se uključiti u zdravstvo. U 2013, izveštaj The Financial Times-a otkrio je da Ek „troši slobodne sate razmišljajući o tome kako da popravi ’zeznuti’ zdravstveni sistem“. „Ja nisam pronalazač, ali možda sam osoba koja je dovoljno glupa da ide protiv sistema i pokuša da ga pobedi pod sopstvenim uslovima“, rekao je tada.

Očigledno je prerano reći kakav bi uticaj Neko Health mogao imati na zdravstvenu industriju, ali zvuči obećavajuće. Slična tehnologija se pojavila u prošlosti, sa Facebook-om i Univerzitetom u Njujorku koji su se udružili kako bi ubrzali skeniranje magnetnom rezonancom pomoću veštačke inteligencije, a istraživači su razvili AI tehnologiju koja skenira vašu mrežnjaču i predviđa rizik od srčanih oboljenja. Ali Neko Health koristi ovu tehnologiju u većem i pristupačnijem obimu, i uzbudljivo je razmišljati o njenom potencijalu.

Pročitajte i:  YouTube na udaru: Spotify dobio muzičke spotove

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,