Prestigio-ASBIS

Starlink sateliti ponovo na noćnom nebu

Flota Starlink satelita ponovo će se ukazati na nebu iznad Velike Britanije, pa će zainteresovani posmatrači moći da vide 60 mikro-prilika kako prelaze put ka svojoj konačnoj destinaciji.

PCPress.rs Image

12 hiljada satelita u orbiti

Tako će sateliti moći da se vide golim okom, a nakon što su uz pomoć Falcon 9 rakete krenuli put kosmosa pre nekoliko dana. U pitanju su sateliti koji su sastavni deo projekta Starlink, u okviru kojeg će u orbitu biti poslato 12 hiljada satelita, koji će Zemljanima poslužiti za super-brzi internet. Uprkos veličini projekta mnogi građani do nedavno nisu znali za Starlink satelite, pa se tokom prethodnih lansiranja verovalo da su u pitanju vanzemaljske letelice, nešto poput letećih tanjira.

PCPress.rs Image

Astronomi su Starlink prizor uporedili sa „niskom bisera na crnoj pozadini“, te su projekat opisali kao sistem koji ugrožava posmatranje kosmosa. Space X je ranije objavio da sa ekspertima već radi na smanjivanju količine svetlosti koju sateliti emituju, što bi trebalo da smanji uticaj na astronomiju, dok bi vesti o kretanjima satelita trebalo da utiču na to da se smanji strah od vanzemaljaca.

Pročitajte i:  Kako bi Elon Musk mogao da promeni Twitter

Izvor: Independent

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,