ASUS Zenbook

Starlink sateliti ponovo na noćnom nebu

Flota Starlink satelita ponovo će se ukazati na nebu iznad Velike Britanije, pa će zainteresovani posmatrači moći da vide 60 mikro-prilika kako prelaze put ka svojoj konačnoj destinaciji.

12 hiljada satelita u orbiti

Tako će sateliti moći da se vide golim okom, a nakon što su uz pomoć Falcon 9 rakete krenuli put kosmosa pre nekoliko dana. U pitanju su sateliti koji su sastavni deo projekta Starlink, u okviru kojeg će u orbitu biti poslato 12 hiljada satelita, koji će Zemljanima poslužiti za super-brzi internet. Uprkos veličini projekta mnogi građani do nedavno nisu znali za Starlink satelite, pa se tokom prethodnih lansiranja verovalo da su u pitanju vanzemaljske letelice, nešto poput letećih tanjira.

Astronomi su Starlink prizor uporedili sa „niskom bisera na crnoj pozadini“, te su projekat opisali kao sistem koji ugrožava posmatranje kosmosa. Space X je ranije objavio da sa ekspertima već radi na smanjivanju količine svetlosti koju sateliti emituju, što bi trebalo da smanji uticaj na astronomiju, dok bi vesti o kretanjima satelita trebalo da utiču na to da se smanji strah od vanzemaljaca.

Pročitajte i:  Elon Musk: Dogecoin za kupovinu Tesla vozila

Izvor: Independent

Facebook komentari:
Data centri - specijalno izdanje

Tagovi: , , ,