Stižu jestive baterije

Tim istraživača sa Italijanskog instituta za tehnologiju (IIT) napravio je potpuno jestivu i punjivu bateriju, počevši od materijala koji se obično konzumiraju kao deo naše svakodnevne ishrane.

PCPress.rs Image

Istraživačka grupa IIT-a, koju je predvodi Mario Caironi, koordinator Laboratorije za štampanu i molekularnu elektroniku, inspirisala se biohemijskim redoks reakcijama koje se dešavaju u svim živim bićima i razvila bateriju koja koristi riboflavin (vitamin B2) kao anodu i kvercetin (dodatak ishrani i sastojak) kao katoda. Za povećanje električne provodljivosti korišćen je aktivni ugalj (rasprostranjen lek bez recepta), dok je elektrolit bio na bazi vode. Separator, potreban u svakoj bateriji da bi se izbegli kratki spojevi, napravljen je od nori alge, vrste koja se nalazi u sušiju. Zatim su elektrode inkapsulirane u pčelinji vosak iz kojih izlaze dva zlatna kontakta za hranu (folija koju koriste poslastičari) na podlozi od celuloze. Ćelija baterije radi na 0,65 V, napon dovoljno nizak da ne stvara probleme u ljudskom telu kada se proguta. Može da obezbedi struju od 48 mA tokom 12 minuta, ili nekoliko mikroampera više od sat vremena, što je dovoljno za napajanje malih elektronskih uređaja, kao što su LED diode male snage, tokom ograničenog vremena.

Pročitajte i:  Kompanija LG strateški investira u robotiku

Jedan od najzanimljivijih izazova u razvoju budućih jestivih elektronskih sistema je realizacija jestivih izvora napajanja. Ova baterija nudi potencijalno rešenje.

Potpuno jestiva punjiva baterija mogla bi otvoriti vrata novim jestivim elektronskim aplikacijama u zdravstvenoj dijagnostici, praćenju kvaliteta hrane i jestivoj mekoj robotici.

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,