PC Press Hosting 2020

SZO će kreirati aplikaciju za COVID-19 praćenje za zemlje koje ne prave svoje

Nekoliko zemalja ima COVID-19 aplikacije za praćenje i detektovanje simptoma, kao što su na primer Francuska, Velika Britanija, Indija i Australija, ali Svetska zdravstvena organizacija želi da pomogne zemljama koje su previše rastrzane da bi razvile svoj sopstveni softver.

Bernardo Mariano iz SZO-a rekao za Reuters u intervjuu da je planirano da krajem maja objave aplikaciju za procenu simptoma širom sveta. Bilo koja vlada bi mogla da objavi prilagođenu verziju aplikacije, rekao je Mariano, ali će stock verzija pomoći zemljama koje „nemaju ništa“.

SZO ipak ne sarađuje sa Apple-om i Google-om

Organizacija takođe je razmišljala o dodavanju traženja kontakata i razgovarala je sa Apple-om i Google-om o korišćenju njihove zajedničke tehnologije praćenja. Pravni problemi i pitanja privatnosti sprečili su SZO da se uključi, rekao je Mariano. Apple i Google obećali su decentralizovani sistem gde su podaci anonimni, ali još uvek postoji bojazan da bi kompanije mogle da zloupotrebe podatke da bi kasnije ostvarili profit.

Čak i osnovna aplikacija za simptome mogla bi da se pokaže od značaja. Globalno dostupna SZO aplikacija mogla bi bolje da informiše ljude koji možda ne znaju šta da očekuju od koronavirusa i navede više ljudi da se testiraju. U međuvremenu, široko rasprostranjeno traženje kontakata može biti od presudne važnosti za obnavljanje društva nakon prekida rada – moglo bi tačnije da se prati širenje virusa i pomogne u ograničavanju dometa daljih zatvaranja.

Pročitajte i:  Tesla isporučila preko 90 hiljada vozila uprkos pandemiji

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Gde kupiti

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.