BIZIT plus

Zajednički razvoj čipova japanskih auto kompanija

U pokušaju da se takmiče sa rivalima koji sprovode “in-house” istraživanja i razvoj naprednih čipova za automobilske aplikacije, japanski proizvođači automobila su navodno osnovali novu organizaciju za kolaborativno istraživanje i razvoj naprednih automobilskih čipova, integrišući svoje tehnologije i dizajn.

PCPress.rs Image

 

Prema izveštaju Nikkei-a, proizvođači automobila, uključujući Toyotu, osnovali su novu organizaciju pod nazivom „Automotive SoC Research Association“ (privremeno nazvana ASRA), udružujući snage da razviju napredne čipove za aplikacije kao što je autonomna vožnja. 

Osnovana u decembru u Nagoji, ASRA je spremna da započne istraživanje SoC proizvoda sa procesom od 10nm ili više naprednih čvorova počevši od 2024. Pored Toyote, drugi proizvođači automobila kao što su Nissan, Honda, Mazda, Subaru i japanska preduzeća, uključujući Renesas Electronics I Socionext koji su se pridružili inicijativi. 

Prema izveštaju, trend da proizvođači automobila intenziviraju sopstveni razvoj automobilskih čipova raste. Izveštaj dalje ukazuje da giganti poluprovodnika u Sjedinjenim Državama, kao što su NVIDIA i Qualcomm, takođe razvijaju SoC visokih performansi za upotrebu u automobilima. 

Vodeći proizvođač električnih vozila Tesla se odlučio za sopstveni razvoj zbog nezadovoljstva ograničenim izborom, a njihovi SoC-ovi koji su sami razvili su već aktivno raspoređeni u njihovim vozilima. 

Pročitajte i:  Električni automobili prelaze 600 milja

S druge strane, kineski proizvođač automobila NIO, na primer, poseduje timove za istraživanje i razvoj poluprovodnika u Kini i Sjedinjenim Državama. Oni su uspešno razvili poluprovodničke proizvode koji se koriste za kontrolu tehnologije detekcije i dometa svetlosti (LiDAR). 

Izvor: autotech.news

Facebook komentari: