Računari i Galaksija

Ažurirana AI pravila World Press Photo Contest 

World Press Photo Contest je ažurirao svoja pravila za prijavu kako bi isključio prijave za slike generisane veštačkom inteligencijom, samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da bi takve slike mogle da budu uvrštene u kategoriju takmičenja Open Format. World Press Photo Foundation je prvobitno rekla da će pozdraviti podneske koje generiše veštačka inteligencija – odluka je naišla na trenutnu reakciju fotoreportera koji su rekli da je dopuštanje veštački stvorenih slika na konkurs za fotoreportere odgovorne za dokumentovanje događaja u stvarnom svetu „anatema za sve što naša industrija radi. ” 

PCPress.rs Image

Fondacija je od tada poništila svoja nova uputstva za podnošenje AI i ažurirala pravila takmičenja kako bi zabranila slike generisane veštačkom inteligencijom iz svoje kategorije otvorenog formata. „Zahvaljujući iskrenim i pažljivim povratnim informacijama proteklih dana, odlučili smo da promenimo pravila za kategoriju otvorenog formata u našem takmičenju kako bismo isključili slike generisane veštačkom inteligencijom“, navodi se u saopštenju World Press Photo Foundation objavljenom na svojoj veb stranici.  

Slike generisane veštačkom inteligencijom nikada nisu bile kvalifikovane za podnošenje na prestižno takmičenje World Press Photo of the Iear. 

 Pravila za manipulaciju slikama na fotografijama „napravljenim kamerom zasnovanom na sočivu“ su takođe ažurirana kako bi se pružila veća jasnoća o tome šta čini sliku generisanu veštačkom inteligencijom. Promene svetlosti kao što su smanjenje šuma, automatska podešavanja (na primer, nivoi, boje, kontrast) i izbor objekata navedeni su kao prihvatljivi primeri alata za uređivanje AI, o čijem obimu će odlučiti organizacija takmičenja i globalni žiri. Alati zasnovani na generativnim AI modelima koji uvode nove informacije za povećanje i izoštravanje slika, kao što su Adobe Super Resolution i Topaz Photo AI, nisu dozvoljeni. 

 Da bi se razjasnilo šta je fotografija u doba veštačke inteligencije, World Press Photo Foundation je takođe pomogla da se razvije „skup jasnih etičkih standarda“ zajedno sa institucijama foto-novinarstva, vizuelnim novinarima i „urednicima sa interesovanjem i stručnošću za tu temu“. Oni treba da obezbede da fotografije budu „fer i tačne predstave onoga čemu je fotograf svedočio“ i da se ne proizvode na način koji obmanjuje javnost. 

Tehnologija veštačke inteligencije je sve više zastupljena u kamerama i softveru za uređivanje, tako da je lako razumeti zašto World Press Photo Foundation pokušava da utvrdi svoje smernice za podnošenje. Mnoštvo aplikacija poput Adobe Photoshop i Lightroom sadrži alate za uređivanje uz pomoć veštačke inteligencije dizajnirane da olakšaju život fotografima automatizacijom dosadnih, radno intenzivnih zadataka kao što su maskiranje objekata ili prečišćavanje detalja kose. I sve više, veštačka inteligencija pokreće sisteme za obradu slika na modernim pametnim telefonima, sa Google Magic Editor-om i funkcijama Best Take koji se koriste za razlikovanje Pixel 8. 

 Sa veštačkom inteligencijom koja je tako temeljno ugrađena u proces fotografije, smernice World Press Photo Foundation za definisanje nivoa AI manipulacije dozvoljene za pravu fotografiju predstavljaju dobrodošao pokušaj da se napravi veća podela između AI „umetnosti“ i foto-

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,