BIZIT plus

Bankrot Bird električnih skutera 

Bird je podneo zahtev za stečaj prema poglavlju 11, čime je okončana turbulentna godina za kompaniju električnih skutera.  U saopštenju za javnost, Bird je potvrdio da je ušao u „proces finansijskog restrukturiranja koji ima za cilj jačanje svog bilansa stanja“, pri čemu je kompanija nastavila da radi normalno u potrazi za „dugoročnim, održivim rastom“. 

PCPress.rs Image

 Osnovan 2017. godine od strane bivšeg izvršnog direktora Lifta i Ubera Travisa VanderZandena, Bird je jedan od brojnih startapova koji su širom sveta uveli platforme za mikromobilnost bez doka, omogućavajući stanovnicima gradova da plaćaju kratkoročni pristup električnim skuterima ili biciklima. Kompanija je izašla na berzu krajem 2021. spajanjem sa SPAC-om, ali na prepunom tržištu izgrađenom na sumnjivoj ekonomiji, njene akcije su u višegodišnjem padu, a tržišna kapitalizacija je pala sa više od 2 milijarde dolara na debiju na njujorškoj berzi (NISE). na samo 70 miliona dolara 12 meseci kasnije. Ovaj pad je naveo NISE da izda upozorenje da je cena akcije Birda preniska. 

 Stvari se nisu poboljšale, a cena akcija je nastavila da pada, izvršni direktor VanderZanden je otišao u junu, a kompanija je na kraju uklonjena sa NISE u septembru. Odvojeno, Bird je takođe najavio rundu otpuštanja ubrzo nakon što je kupio rivalski Spin za 19 miliona dolara. 

Bankrot u okviru poglavlja 11 omogućiće Birdu da restrukturira svoje finansije bez ometanja svakodnevnih operacija, a odeljenje Apollo Global Management MidCap Financial među postojećim zajmodavcima obezbediće 25 miliona dolara za finansiranje kroz stečajni postupak. 

Krajnji cilj je prodaja Birdove imovine putem proces nadmetanja koji je osmišljen da izvuče što je moguće više vrednosti od Birda, pri čemu njegovi zajmodavci postavljaju osnovnu ponudu pre nego što otvore stvari spoljnim kupcima u naredna četiri meseca. 

 Privremeni CEO Michael Washinushi nastaviće da obavlja svoju ulogu pre i posle restrukturiranja, navodi se u saopštenju. „Ova objava predstavlja značajnu prekretnicu u Birdovoj transformaciji, koja je počela imenovanjem novog rukovodstva početkom ove godine“, rekao je Washinushi . „Napredujemo ka profitabilnosti i želimo da ubrzamo taj napredak tako što ćemo kroz ovo restrukturiranje pravilno odrediti veličinu naše strukture kapitala. Ostajemo fokusirani na našu misiju da gradove učinimo pogodnijim za život korišćenjem mikromobilnosti za smanjenje upotrebe automobila, saobraćaja i emisija ugljenika

 Takođe je vredno napomenuti da Birdove kanadske i evropske operacije nisu deo ove prijave za bankrot i da će „nastaviti da rade normalno“, saopštila je kompanija. 

 Ova najnovija vest dolazi samo dan nakon što je konkurent Micromobility.com uklonjen sa Nasdak-a zbog pada cene akcija, tri godine nakon što je i on izašao u javnost putem spajanja SPAC-a. A u Evropi, startap skutera Tier je nedavno otpustio 22% svoje radne snage, što je usledilo nakon stečajnog postupka holandskog startapa za e-bicikle VanMoof

 Dakle, sve u svemu, ovo nije bila sjajna godina za oblast mikromobilnosti

Izvor: techcrunch.com

Facebook komentari: