Plazma

Biblioteka Kongresa više neće čuvati sve sa Twittera

Pre sedam godina biblioteka američkog Kongresa počela je da entuzijastično sakuplja sve tvitove koji su se ikada pojavili na Twitteru. Tome je izgleda došao kraj.

Konkreg prestao da sakuplja sve tvitove twitter

Želja da se skupi sve što je ikada objavljeno je zaista nešto vredno divljenja. Ovaj poduhvat je biblioteka vrlo ozbiljno shvatila pa je retroaktivno sakupila sve tvitove sve unazad do 2006. godine! Ipak, kraj 2017. godine označiće i kraj ove operacije arhiviranja svega i svačega. Očigledno sakupljanje misli ljudi nije vredno truda.

Biblioteka Kongresa izdala je saopštenje da od 1. januara prestaje sa sveobuhvatnim sakupljanjem svega što se objavi na Twitteru. Iako se naglašava da su ponosni što su arhivirali prvih 12 godina ove mreže, postalo je jasno da više nije neophodno sakupljati svačije misli. 

Umesto da pokušava da “snimi internet” biblioteka će da arhivira tvitove za koje smatra da imaju istorijsku vrednost. Dakle velika je verovatnoća da se tvitovi Donalda Trumpa biti sačuvani za naredne generacije koje će učiti na njegovim mudrim rečima. 

Pročitajte i:  Mastodon, Twitter alternativa, sada ima zvaničnu Android aplikaciju

Povećanje broja karaktera u tvitu jedan od razloga odustanka

Jedan od razloga za ukidanje čuvanja svega je i odluka Twittera da se poveća broj karaktera u tvitu sa 140 na 280. Pored toga što se svake godine povećava broj tvitova, povećanje karaktera eksponencijalno uvećava i količinu materijala koji treba arhivirati. 

Bitna stavka je i menjanje navika korisnika koji u tvitove često stavljaju fotografije i video, a kako se arhiviraju tvitovi bez multimedije, njihovo čuvanje gubi smisao. Biranje samo vrednog materijala je u skladu sa filozofijom Kongresne biblioteke da arhiviraju samo sajtovi koji imaju istorijsku vrednost.  

Iako smatraju da nije više neophodno sve čuvati, Kongresna biblioteka je ponosna na svoju arhivu koja će, kako ističu, biti jedna od najvažnijih stvari koje će biti ostavljene novim generacijama u nasleđe.  Twitter se trudi da konstantno uvodi inovacije, kako u načinu komuniciranja tako i kad je bezbednost u pitanju.

Izvor: Gizmodo

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , , , ,