Top50 Glas publike

Enkripcija poruka: novi zakon odobrava špijuniranje građana

Australija je donela izuzetno problematičan zakon o bezbednosti. Enkripcija poruka više neće biti garant privatnosti jer će zakon terati IT kompanije da odobre pristup bezbednosnim službama. Razlog je borba protiv kriminala i terorizma, kažu vlasti.

sajber bezbednost cyber Enkripcija poruka špijuniranje građana

Privatnost građana opet se našla na udaru sa novim zakonom koji je nedavno donešen. I dok australijska vlada tvrdi da je reč o borbi protiv kriminalaca i terorista, na udaru će se pre svega naći obični korisnici. Ako ste pomislili da vas se ovo ne tiče jer je Australija daleko, grešite. Naime, ono što tamošnje vlasti traže je da IT kompanije koje stoje iza VOIP aplikacija dozvole policiji pristup.

To znači da bi kompanije morale da naprave rupu u zaštiti kako bi policija mogla da pristupa podacima korisnika. Ukoliko se to desi, svaka aplikacija za komunikaciju će biti globalno ranjiva. Dakle, itekako nas se tiče šta se radi u zemlji kengura.

I dok Australija, poput mnogih zemalja, ima zakone koji omogućavaju pristup podacima osumnjičenih, pristup VOIP aplikacijama je otežan. Kompanije koje stoje iza WhatsAppa, Vibera, Signala i drugih uvele su end-to-end enkripciju koja onemogućava pristup sa strane. Tim porukama ne može da pristupi niko osim pošiljaoca i primaoca, čak ni mobilni operater.

Pročitajte i:  WhatsApp: Radi i bez interneta

PCPress.rs Image

Enkripcija poruka ugrožena novim zakonom

Jasno je da kriminalci koriste tu prednost kako bi izbegli nadgledanje. Političari se nadaju da će ovo podići bezbednost, ali to nije tako jednostavno. Ne samo što zakon stvara presedan koji omogućava špijuniranje građana, već potencijalno urušava kompletan koncept enkripcije.

Reč je o prvom ovakom zakonu na svetu koji će stvoriti “globalnu slabu tačku” za kompanije poput Facebooka i Applea. Kako objašnjavaju eksperti nemoguće je omogućiti pristup samo jednom (sumnjivom) korisniku. Svaka “rupa” u sistemu bi oslabila postojeći sistem enkripcije, a to bi najviše uticalo na bezbednost običnih ljudi, smatraju stručnjaci. Jasno je da bi takvu bezbednosnu rupu zloupotrebili kriminalci. Dobra stvar je što zakon predviđa da se dekripcija neće vršiti ukoliko može da stvori slabost u sistemu. Ipak, zakon nije najjasnije definisao ovu slabost.

Zakon će dovesti do promene poslovanja IT kompanija

I dok se pravnici i političari sukobljavaju na lokalnom nivou, velike kompanije planiraju svoje poteze. Već se spekuliše da će se kompanije koje ne žele da uvode promene napustiti australijsko tržište. Ipak, veruje se da će se većina kompanija povinovati novom zakonu. Glavni razlog je taj što korisnici neće ni znati da ih neko špijunira.

Pročitajte i:  Maskom protiv prepoznavanja lica

Kakvo god da bude rešenje, činjenica je da organi reda širom sveta imaju problem sa enkripcijom poruka, ali i telefona. Bezbednost komunikacije na internetetu je odavno upitna, tako da ukoliko imate nešto poverljivo da kažete – birajte reči. Ukoliko živite u Rusiji, Turskoj i Kini ne treba da vas brine ovaj problem – tamo je enkripcija u startu zabranjena. Cenzura je odavno stigla na internet, samo nam je lakše da mislimo da je nema.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,