ePlaneta

Kalifornijski zakonodavac predlaže regulisanje AI

Kalifornijski zakonodavac će podneti zakon koji želi da učini generativne modele veštačke inteligencije transparentnijim i započne diskusiju u državi o tome kako da se reguliše tehnologija.

PCPress.rs Image

Rampa za netransparentni AI

Time izveštava da je kalifornijski senator Scott Wiener (D) izradio nacrt zakona kojim se zahtevaju sistemi „graničnih” modela, koji se obično klasifikuju kao modeli velikih jezika, da bi ispunili standarde transparentnosti kada dostignu određenu količinu računarske snage. Wienerov zakon će takođe predložiti bezbednosne mere kako sistemi veštačke inteligencije ne bi „pali u ruke stranih država“ i pokušaće da uspostavi državni istraživački centar o veštačkoj inteligenciji izvan Velike tehnologije.

Nacrt zakona, koji je klasifikovan kao zakon o namerama i treba ga dalje razvijati pre nego što bude prošao, takođe će ovlastiti laboratorije AI da testiraju modele za bezbednosne rizike i obelodane državi ako se pronađu bezbednosni rizici. Wienerov cilj, prema izjavi poslanoj The Verge, je da započne diskusiju o regulisanju AI.

Kako savezna vlada nastavlja polako da se kreće oko donošenja zakona o tehnologiji, države se kreću brže u pokušaju da postave zaštitne ograde na ono što kompanije sa veštačkom inteligencijom mogu, a šta ne mogu. Iako nijedna država još nije usvojila pravila o veštačkoj inteligenciji, 25 država, zajedno sa Portorikom i okrugom Kolumbija, uvelo je zakone o veštačkoj inteligenciji u 2023. godini od jula, prema Nacionalnoj konferenciji državnih zakonodavnih tela.

Pročitajte i:  Doom: The Dark Ages dolazi 2025.

Kalifornija, dom mnogih kompanija sa veštačkom inteligencijom i tehnoloških investitora, donela je sveobuhvatne zakone koji ciljaju na tehnološki sektor. Njegovo zakonodavstvo je potpisalo pravila o bezbednosti na mreži za decu i usvojilo opsežan zakon o pravu na popravku elektronike.

Savezna vlada traži da reguliše veštačku inteligenciju od prošle godine, održavajući saslušanja i samite kako bi razumela tehnologiju. Podkomitet Senatskog pravosudnog odbora za privatnost, tehnologiju i zakon održao je još jedno saslušanje u septembru, navodeći tehnološke kompanije u vezi bezbednosti veštačke inteligencije. Lider većine u Senatu Leader Chuck bio je domaćin celodnevnog samita o veštačkoj inteligenciji sa liderima kompanija kao što su Meta, Microsoft i Google. Nekoliko zakonodavaca je podnelo zakone koji pozivaju na zahteve za licenciranje za programere veštačke inteligencije, a takođe su pozvali na zabranu korišćenja duboko lažirane veštačke inteligencije za predizborne oglase.

Tehnološke kompanije su se takođe obavezale Bidenovoj administraciji da će odgovorno razvijati veštačku inteligenciju.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,