ERP 2024

TikTok ubacuje Wikipedia isečke

Korisnici TikTok-a — posebno mladi ljudi — sve više tretiraju aplikaciju kao pretraživač da bi pronašli sve, od obližnjih restorana do vesti. Rezultati pretrage TikTok-a, zauzvrat, odražavaju tu promenu.

PCPress.rs Image

Aplikacija je tiho dodala isečke Wikipedije na neke stranice rezultata pretrage za ljude, mesta i događaje.

Portparol TikToka potvrdio je za The Verge da je kompanija u partnerstvu sa Wikipedijom kako bi korisnicima pružila informacije direktno u aplikaciji. On kaže da je ova funkcija dostupna nekoliko meseci, ali se ne čini da ju je kompanija zvanično objavila ili da su je mediji ranije izveštavali.

Funkcija Wikipedije se pojavljuje dok se korisnici pomeraju nadole kroz rezultate pretrage u aplikaciji i nalazi se između relevantnih video snimaka.

Ali unosi na Wikipediji se ne pojavljuju dosledno – postoji isečak za Njujork i Los Anđeles, ali ne i za Čikago. Pretraga za New York Mets pojavljuje se na Wikipediji posebno za sezonu Mets 2015. Korisnici TikTok-a su takođe naišli na isečke na jezicima, uključujući ruski. Nije precizirqno koji termini za pretragu dobijaju veze na Wikipediji niti kako se to odlučuje.

Pročitajte i:  TikTok razdvaja izvorni kod zbog američkog algoritma

TikTok je dodao druge funkcije svojoj funkciji pretraživanja, koja je i dalje mnogo manje robusna od tradicionalne Google pretrage. Prošlog meseca je počeo da monetizuje rezultate pretrage postavljanjem sponzorisanog sadržaja između organskih video snimaka. Partnerstvo sa IMDb-om najavljeno ranije ove godine omogućava kreatorima da povežu filmove i TV emisije u svojim video zapisima, a IMDb veze i isečci se takođe pojavljuju u nekim rezultatima pretrage.

Google je priznao da bi TikTok i druge platforme mogle da nagrizu njegovu dominaciju u pretrazi.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: