Ikotek

Ko se krije iza glasa TikTok-a?

Kao voditelj kanadskog radija The Beat, Kat Callaghans se borila da zadrži svoju ulogu TikTok-ovog novog glasa za pretvaranje teksta u govor. Kada se njen glas pojavio u aplikaciji prošle godine, slušaoci su počeli da joj šalju bezbroj TikTok-a ukazujući na sličnosti. „Jesi li čuo ovo? Nekako zvuči kao ti“, priseća se ona kako su govorili slušaoci.

PCPress.rs Image

Ali tek prošlog meseca Callaghan je potvrdila ono što su njeni slušaoci dugo sumnjali: „Konačno, mogu vam reći, momci“, rekla je u TikTok video snimku, prvom koji je ikada objavila. “To sam ja.” Video je skoro odmah postao viralan, sakupivši više od 45 miliona pregleda otkako je objavljen.

Callaghanov glas, poznat kao „Jessie“ u aplikaciji, postao je popularan način za kreatore da prenesu svoje misli, a da sami ništa ne kažu. Sve što kreatori treba da urade je da otkucaju šta god žele da kažu, a Callaghanov glas će ga čitati red po red na vesel način, bez obzira na to koliko je šašav – ili profan – tekst.

Pročitajte i:  Vlasnik TikTok-a ByteDance najavio otpuštanja i smanjene ambicije 

„Tokom poslednjih godinu i po dana, bilo je zaista zanimljivo videti kako ljudi koriste [glas], posebno s obzirom na to da imaju opcije“, rekao je Callaghan u intervjuu za The Verge.

Callaghan je shvatila da ima sposobnost za glasovno snimanje nakon što su njeni radio slušaoci počeli da se javljaju i traže da koriste njen glas u svojim projektima.

Otkako je pokrenula posao, Callaghan je od tada imala brojne glasovne svirke, uključujući sadržaje za e-učenje, YouTube video snimke i reklame, ali ona kaže da je TikTok-ova funkcija pretvaranja teksta u glas najveći posao koji je do sada imala.

Kada se njen glas prvi put pojavio na platformi prošle godine, korisnici nisu bili sigurni kako da reaguju. Neki su bili zatečeni vedrinom glasa – raniji glas je zvučao monotonije – dok su drugi počeli da testiraju granice onoga što može, a šta ne može da kaže. Povremeno, platforma veštačke inteligencije na kojoj radi alatka za pretvaranje teksta u govor ne zna kako da izgovori određenu reč ili frazu, što dovodi do apsurdnog ili glupog očitavanja. Na primer, glas izgovara „lol“ kao „lavl“, što je podstaklo Callaghan da napravi drski TikTok video da dokaže da, da, ona zna kako da to pravilno kaže.

Pročitajte i:  AI glasovi preuzimaju internet

Callaghan nije bila prva TikTok-ov glumica za pretvaranje teksta u govor. Prošle godine, TikTok je povukao svoj originalni glas nakon što je umetnica koja stoji iza njega, Beverli Standing, tvrdila da je kompanija koristila njen glas bez dozvole. Takođe je imala problema sa načinom na koji korisnici mogu da nateraju njen glas da kaže sve što žele – uključujući psovke i druge uvredljive jezike – što bi joj u tom procesu potencijalno moglo naneti „nepopravljivu štetu“. Postigla je nagodbu sa TikTokom prošlog septembra, mesecima nakon što je Callaghanov glas dodat u aplikaciju kao zamena.

„To je deo mene koji živi u aplikaciji“

Dok su korisnici skoro odmah počeli da koriste Callaghanov glas da kažu gluposti i neke gadne opaske, Callaghan kaže da ima način da se distancira od takve vrste sadržaja – i ukupne čudnosti koja dolazi zajedno sa ljudima koji imaju potpunu kontrolu nad njenim glasom.

Njen glas na TikTok-u postao je toliko raširen da je postao poznat čak i među nekim korisnicima koji nisu TikTok. Skoro je postao glas TikToka, slično kao što je Siri postao glas Apple-a.

Pročitajte i:  Američka savezna država Juta tuži TikTok zbog pitanja bezbednosti dece i veze sa Kinom

Ali „Jessie“ glas nije samo za pravljenje zabavnih video zapisa. Pretvaranje teksta u govor je važna funkcija pristupačnosti koja pomaže korisnicima sa oštećenim vidom da razumeju sadržaj videa.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,