ERP 2024

Meta optužena za ignorisanje izveštaja o opasnim sadržajima

Prema kompaniji Meta, njen program pouzdanih partnera „je ključni deo naših napora da poboljšamo naše politike, procese sprovođenja i proizvode, kako bismo pomogli da korisnici budu bezbedni na našim platformama. Međutim, kako piše sajt The Verge, Meta zanemaruje svoju vodeću inicijativu – ostavljajući je u značajnoj meri sa nedovoljno resursa, nedovoljno osoblja i navodno sklonom „operativnim neuspesima“ kao rezultat.

PCPress.rs Image

To je jedna od ključnih optužbi izveštaja koji je medijska neprofitna organizacija Internews objavila. Program pouzdanih partnera sastoji se od 465 globalnih grupa za civilno društvo i ljudska prava. Cilj mu je da im obezbedi određeni kanal za upozoravanje Facebooka i Instagrama o opasnim i štetnim sadržajima kao što su pretnje smrću, hakovani nalozi i podsticanje na nasilje. Meta obećava da će dati prioritet tim izveštajima i brzo ih eskalirati.

Ali Internews tvrdi da neke organizacije učesnice doživljavaju isti tretman kao i obični korisnici: čekaju mesecima na odgovore na izveštaj, ignorišu ih i otuđuju ih loša i bezlična komunikacija. Prema izveštaju, vreme odgovora je promenljivo, a u nekim slučajevima Meta uopšte ne reaguje niti nudi bilo kakvo objašnjenje. To se navodno odnosi čak i na sadržaje koji su veoma osetljivi na vreme, poput ozbiljnih pretnji i poziva na nasilje.

Pročitajte i:  EU kritikuje Metu zbog poslovnih modela

Za izveštaj, Internews je prikupio procene 23 partnera od poverenja iz svakog većeg globalnog regiona i dodao svoja zapažanja kao partnera programa. Većina organizacija je prijavila slična iskustva, ali je postojao jedan izuzetak: Ukrajina, gde je odziv bio daleko iznad proseka. Ukrajinski partneri mogu da očekuju odgovor u roku od 72 sata, dok u Etiopiji izveštaji u vezi sa Tigrejskim ratom mogu ostati bez odgovora nekoliko meseci.

U maju 2023. godine, skoro 50 grupa za ljudska prava i tehnološku odgovornost potpisalo je otvoreno pismo Mark Zuckerbergu i Nick Cleggu nakon što je Meareg Amare, profesor Tigrajana, osuđen u rasističkom napadu na Fejsbuku i ubrzo potom ubijen u Etiopiji. Njegov sin Abrham je uzalud pokušavao da natera Facebook da ukloni postove. „Neuspehom da investira i primeni adekvatna poboljšanja bezbednosti u vaš softver ili angažuje dovoljno moderatora sadržaja, Meta raspiruje plamen mržnje i doprinosi hiljadama smrti u Etiopiji“, navodi se u pismu.

Zaključci izveštaja se uklapaju sa prethodnim curenjima i izveštajima o Metinim globalnim prioritetima. Pouzdani partneri su posebno važni van Severne Amerike i Evrope, gde korisnici ne mogu da se oslone na sadržaj koji konstantno proverava AI i hiljade ljudskih Meta moderatora. Ipak, pre dve godine, bivša zaposlena Facebooka Frances Haugen objavila je interne dokumente koji su otkrili koliko je Meti malo stalo do globalnog juga. U zemljama kao što su Etiopija, Sirija, Šri Lanka, Maroko i Mjanmar, Facebook i Instagram ne uspevaju da spreče ekstremiste da podstiču nasilje. Navodni neuspeh partnera od poverenja može biti jedan od razloga zašto.

Pročitajte i:  EU otvara novu istragu protiv Mete

„Programi za označavanje od poverenja su od vitalnog značaja za bezbednost korisnika, ali Metini partneri su duboko frustrirani načinom na koji je program vođen“, rekao je Rafiq Copeland, savetnik za odgovornost platforme u Internews-u i autor izveštaja. Copeland smatra da je potrebno više ulaganja kako bi se osiguralo da su Meta platforme bezbedne za korisnike. “Životi ljudi zavise od toga.”

Pregled je prvobitno postavljen kao saradnja sa Metom. 2022. godine kompanija je povukla svoje učešće. Meta tvrdi da „problemi izveštavanja malog uzorka pouzdanih partnera koji su doprineli izveštaju, po našem mišljenju, ne predstavljaju potpunu ili tačnu sliku programa.“ Internews kaže da je zatražio pomoć Mete da obavesti svoje partnere o pregledu, ali je Meta odbila.

Meta ne otkriva svoje prosečno i ciljno vreme odziva niti broj zaposlenih koji rade na programu puno radno vreme. Portparol je odbio da komentariše izveštaj.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,