Top50 Glas publike

Neuralink i zloupotreba životinja

Kompanija Neuralink je postala predmet istrage, a zbog zloupotreba životinja u ispitivanjima čipova koji se ugrađuju u mozak subjekta. Nedavno je najavljeno da uskoro počinju testiranja na ljudima, što će sigurno biti problem ako rezultati istrage budu negativni.

PCPress.rs Image

O Neuralink čipovima se intenzivnije govori od sredine 2019. godine, budući da su u to vreme pristigli rezultati koji su bili mnogo više od očekivanog, te su išli u korak sa najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima. Kompanija koja je u vlasništvu Elona Muska je tada objavila da je kreirala robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak.

Neuralink već nekoliko godina radi na BMI (brain-machine interface), koji bi ljudski mozak mogao da poveže sa kompjuterom. Tehnologija bi na prvom mestu, tvrde u kompaniji Neuralink, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Pročitajte i:  Musk: Apple preti da će izbaciti Twitter iz App Store-a

PCPress.rs Image

Ranije smo mogli da vidimo da su tokom testiranja korišćene svinje i majmuni, a razgovori sa zaposlenima u kompaniji su uzbunili nadležne, budući da su mnogi izneli detalje koji ukazuju na to da su životinje zloupotrebljavane – 25 od 60 svinja je dobilo implante neodgovarajućih veličina, dok je kod nekih implant postavljen u pogrešnom delu mozga, nakon čega su uspavane da bi im se prekratile muke.

Neuralink je i ranije kritikovan zbog zloupotrebe životinja, pa ostaje da se vidi kako će to uticati na povezivanje ljudskog mozga s računarom.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *