BIZIT plus

Smanjenje upotrebe clouda u protekloj godini

Tržište računarstva u cloudu nastavlja da raste kako kompanije premeštaju sve veći broj radnih opterećenja iz sopstvenih centara podataka, ali rukovodioci vodećih dobavljača napominju da klijenti traže načine da smanje troškove.

PCPress.rs Image

Rezultat je usporavanje rasta prihoda u odeljenjima za oblake koje vodi Amazon, Microsoft i Google. A za Amazon Web Services, lidera u ovoj oblasti, to znači manju operativnu maržu i manji profit za svoju matičnu kompaniju.

To je fenomen koji je počeo 2022. godine, kada je strah od recesije pogodio ekonomiju. AWS je zabeležio usporavanje u trećem i četvrtom tromesečju, a šefica finansija Microsofta u poslednjem kvartalu Amy Hood prestrašila je analitičare komentarima o usporavanju u decembru za koje je očekivala da će se nastaviti.

Šef finansija Amazona Brian Olsavsky bio je nosilac loših vesti za investitore kada je rekao da je u aprilu rast prihoda od AWS-a opao za oko pet procentnih poena u odnosu na stopu rasta u prvom kvartalu od skoro 16%. Cena akcija kompanije je pala kao odgovor.

Izvršni direktor Amazona Andy Jass rekao je da „ono što vidimo je da preduzeća nastavljaju da budu oprezna u svojoj potrošnji u ovom neizvesnom vremenu“.

U Google-u je rast clouda usporio na 28% u odnosu na godinu ranije u prvom kvartalu sa 32% u prethodnom periodu. Do usporavanja je došlo čak i kada je Google-ov segment oblaka dostigao profitabilnost po prvi put u istoriji.

„Videli smo izvesnu spreću zbog sporijeg rasta potrošnje sa kupcima koji zaista žele da optimizuju svoje troškove s obzirom na tu makro klimu“, rekla Ruth Porat, šef finansija Alphabeta, u izveštaju o zaradi.

Sundar Pichai, izvršni direktor Alphabeta, rekao je da je usporavanje razumljivo.

Kompanije su i dalje optimistične da će cloud i dalje biti snažno tržište za tehnologiju, jer preduzeća još moraju preći dug put pre nego što u potpunosti iskoriste prednosti.

„Ljudi ponekad zaborave da je 90 i više procenata globalne potrošnje na IT i dalje lokalno“, rekao je Jassi. A Hud je primetio da će uskoro finansijska poređenja biti u odnosu na brojke iz tačke prošle godine kada je tržište omekšalo.

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
Računari i Galaksija