Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Microsoft je angažovao suosnivača Google DeepMind-a Mustafa Suleyman. U postu na -u, Suleyman je najavio da se pridružuje Microsoftu kao izvršni direktor novog tima koji se bavi AI proizvodima kompanije okrenutim prema potrošačima, uključujući Copilot, Bing i Edge. 

PCPress.rs Image

On će takođe služiti kao izvršni potpredsednik Microsoft AI i pridružiti se višem rukovodećem timu kompanije koji odgovara direktno izvršnom direktoru Satya Nadella. Suleyman je suosnivač laboratorije AI DeepMind 2010. godine, koju je kasnije preuzeo Google 2014. godine. 

DeepMind je ostao pionirska snaga veštačke inteligencije u Google-u. Međutim, Sulejman nije bio deo divizije mnogo godina. On je 2019. stavljen na odsustvo zbog kontroverzi oko nekih projekata koje je vodio, prema izveštaju Bloomberg. Wall Street Journal je kasnije izvestio da su Google i DeepMind otvorili istragu protiv Suleymana zbog pritužbi da je maltretirao osoblje. 

Nakon što je stavljen na odsustvo u DeepMind, Google je objavio da je angažovao Suleymana kao potpredsednika za upravljanje proizvodima AI i politiku AI. Sulejman je napustio Google 2022. da bi osnovao startap Inflection AI.  

Pročitajte i:  Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva mlade da se pridruže timu Ministarstva za realizaciju projekata

Pored angažovanja Suleyman, Microsoft takođe dovodi neke od zaposlenih u Inflection AI, uključujući suosnivača Karén Simonyan, koji će služiti kao glavni naučnik grupe potrošačke veštačke inteligencije. Kevin Scott će ostati glavni tehnološki direktor Microsoft i izvršni potpredsednik AI. 

„Poznajem Mustafu nekoliko godina i veoma sam mu se divio kao osnivaču i DeepMind-a i Inflection-a, i kao vizionar, proizvođač proizvoda i graditelj pionirskih timova koji idu za smelim misijama“, kaže Nadela u dopisu zaposlenima objavio Microsoft. „Imamo pravi pogodak da izgradimo tehnologiju za koju se nekada mislilo da je nemoguća i koja ispunjava našu misiju da osiguramo da prednosti veštačke inteligencije dopru do svake osobe i organizacije na planeti, bezbedno i odgovorno. 

Microsoft je uložio milijarde u svoje partnerstvo sa OpenAI-om i nedavno je sklopio ugovor sa AI startupom Mistral. Formiranje novog AI tima ne znači da je Microsoft zaboravio na ova partnerstva. Microsoft kaže da će „nastaviti da gradi infrastrukturu veštačke inteligencije koja uključuje prilagođene sisteme i rad na silikonu kao podršku mape puta za OpenAI temeljni model“, kao i da će „graditi proizvode na vrhu njihovih osnovnih modela“. 

Pročitajte i:  Održana konferencija „Internet dijalog 2024“ posvećena veštačkoj inteligenciji

Nakon što je prošle godine uveo Bing Chat (sada Copilot), Microsoft je od tada doveo svog AI pomoćnika u svoje Office proizvode, Windows 11 i Edge. Microsoft je takođe spreman da održi poseban AI događaj pre početka svoje konferencije Build u maju, gde će verovatno podeliti više detalja o svojim AI ambicijama u Windows-u i njegovim Surface uređajima. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *