Tesla spušta cenu FSD-a na 99 dolara mesečno 

Tesla je snizila cenu svoje pretplate na softver za potpunu samovožnju (FSD) na 99 dolara mesečno, sa 199 dolara mesečno, pošto proizvođač električnih vozila ima za cilj da podstakne usvajanje svog naprednog sistema za pomoć vozaču uoči zarade u prvom kvartalu. 

 Smanjenje cene dolazi nekoliko nedelja nakon što je Tesla pokrenuo besplatnu,  jednomesečnu probnu verziju FSD-a za svakog kupca u SAD sa kompatibilnom Teslom. Ova probna verzija još traje. Ranije poznat kao FSD Beta, Tesla sada ovaj softver naziva „Nadzirani FSD“ kako bi jasno stavio do znanja da softver ne pretvara Teslu u autonomna vozila, a vozači i dalje moraju da nadgledaju softver koji se ne može samostalno voziti. 

  Musk je pozvao vozače da kupovinom softvera povećaju vrednost sopstvenih automobila i rekao je 2022. da Tesla „u osnovi vredi nula“ ako ne može da razvije tehnologiju za samovožnju. Zaista, Tesline akcije se mogu ceniti kao velika tehnološka kompanija, ali njene marže nas i dalje podsećaju da je Tesla još uvek samo proizvođač automobila. 

Pročitajte i:  Tesla ulaže 3 milijarde u Indiju

 Međutim, veća dostupnost FSD-a može povećati verovatnoću da se registruju vozači koji ne rade svoj deo da nadgledaju softver i možda neće moći da preuzmu kontrolu ako nešto pođe naopako. 

 Čini se da Tesla nije promenio cenu jednokratne kupovine FSD-a, koja i dalje iznosi 12.000 dolara u SAD, ali je i ta cena fluktuirala poslednjih godina. Tesla je 2022. povećao cenu FSD-a na 15.000 dolara u Severnoj Americi, pre nego što je godinu dana kasnije ponovo spustio na trenutnu cenu. 

 Sadašnje sniženje cena, koje donekle demokratizuje softver, u velikoj je suprotnosti sa Muskovom izjavom pre samo četiri godine na X-u, nekadašnjem Twitteru, da što se FSD više približava punoj sposobnosti samostalnog upravljanja, to će njegova vrednost biti veća. Musk je tada rekao da bi softver mogao čak da poraste na „verovatno preko 100.000 dolara“. 

Izvor: techcrunch.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *