BIZIT plus

ChatGPT dobija „pamćenje“  

Razgovor sa AI chatbotom posle nekog vremena može izgledati kao Dan mrmota, jer mu po ko zna koji put kažete kako vam se dopadaju formatirani mejlovi i koje ste od onih „zabavnih stvari koje treba raditi ovog vikenda“ već uradili šest puta. OpenAI pokušava to da popravi i na veliki način personalizuje sopstvenog bota. Uvodi „memoriju“ za ChatGPT, što će omogućiti botu da zapamti informacije o vama i vašim razgovorima tokom vremena. 

PCPress.rs Image

Memorija radi na jedan od dva načina. Možete da kažete ChatGPT-u da zapamti nešto specifično o vama: uvek pišete kod u Javascript-u, vaš šef se zove Ana, vaše dete je alergično na slatki krompir. Ili ChatGPT može jednostavno pokušati da prikupi te detalje tokom vremena, čuvajući informacije o vama dok postavljate pitanja i dobijate odgovore. U oba slučaja, cilj je da se ChatGPT oseća malo ličnije i malo pametnije, bez potrebe da ga svaki put podsećate. 

Svaki prilagođeni GPT koji koristite imaće i svoju memoriju. OpenAI koristi GPT za knjige kao primer: sa uključenom memorijom, može automatski da zapamti koje ste knjige već pročitali i koje žanrove najviše volite. Postoji mnogo mesta u GPT prodavnici za koja možete zamisliti da bi memorija mogla biti korisna. Tutor Me bi mogao da ponudi mnogo bolje dugoročno opterećenje kursa kada zna šta znate; Kajak bi mogao da ide pravo do vaših omiljenih avio-kompanija i hotela; GymStreak može pratiti vaš napredak tokom vremena 

Pročitajte i:  Microsoft pravi „Zvezdanu kapiju“

Na mnogo načina, memorija je funkcija koja je ChatGPT-u očajnički potrebna. To je takođe potpuno minsko polje. Strategija OpenAI ovde zvuči mnogo kao način na koji druge internet usluge uče o vama – gledaju kako upravljate njihovim uslugama, uče o tome šta tražite ili kliknete na ili volite ili bilo šta drugo, i razvijaju vaš profil tokom vremena 

Taj pristup, naravno, čini da se mnogi ljudi osećaju neprijatno! Mnogi korisnici su već oprezni da njihova pitanja i poruke otvaraju OpenAI i vraćaju ih u sistem kao podatke za obuku kako bi pomogli da se bot još više personalizuje; ideja da ChatGPT „poznaje“ korisnike je i kul i jeziva. 

OpenAI kaže da drži korisnike u kontroli memorije ChatGPT-a i da je obučio sistem da ne pamti osetljive stvari kao što su informacije o vašem zdravlju. Uvek možete da pitate ChatGPT šta zna o vama i da kažete botu da nešto zaboravi ili da to ukloni u novom odeljku podešavanja za upravljanje memorijom. OpenAI takođe predstavlja privremeno ćaskanje kao neku vrstu anonimnog režima: način da vodite brzi razgovor bez uticaja na sećanja ChatGPT-a o vama. Takođe možete da ga potpuno isključite na celom nalogu. 

Pročitajte i:  OpenAI ne može da registruje „GPT“

Podrazumevano, memorija će biti uključena, a OpenAI kaže da će se memorije koristiti za obuku svojih modela u budućnosti. Za sada, memorija je samo test, otvoren za „mali deo“ korisnika, rekla je kompanija u svom blog postu najavljujući ovu funkciju. Ali lako je zamisliti koliko brzo bi ovo moglo postati suštinski deo načina na koji komuniciramo sa ChatGPT-om, u dobru ili u zlu. Botovi postaju pametniji i veoma brzo nas upoznaju. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *