Google – zaposleni testiraju konkurente u ChatGPT

Google testira nove proizvode za ćaskanje zasnovane na veštačkoj inteligenciji koji će verovatno uticati na buduće javno lansiranje proizvoda. Oni uključuju novi chatbot i potencijalni način da se on integriše u pretraživač. The Alphabet  kompanija radi na projektu u okviru svoje jedinice u oblaku pod nazivom „Atlas“, što je pokušaj da se odgovori na ChatGPT, veliki četbot koji je zaludeo javnost kada je lansiran krajem prošle godine.

PCPress.rs Image

Google takođe testira chatbot pod nazivom „Apprentice Bard“, gde zaposleni mogu da postavljaju pitanja i dobijaju detaljne odgovore slične ChatGPT-u. Druga jedinica proizvoda testira novi dizajn desktopa za pretragu koji bi se mogao koristiti u obliku pitanja i odgovora.

Lideri su tražili od više zaposlenih povratne informacije o naporima poslednjih nedelja. CNBC je pregledao interne dokumente i razgovarao sa izvorima o naporima koji su trenutno u toku.

Testovi proizvoda dolaze nakon nedavnog zajedničkog sastanka na kojem su zaposleni izrazili zabrinutost u vezi sa konkurentskom prednosti kompanije u AI, s obzirom na iznenadnu popularnost ChatGPT-a, koji je pokrenuo OpenAI, startup sa sedištem u San Francisku koji podržava Microsoft.

Pročitajte i:  ChatGPT dobija internet pretraživač

Inače, Google-ov glavni posao je veb pretraga, a kompanija se dugo reklamira kao pionir u AI.

Jedan od proizvoda za testiranje je chatbot pod nazivom Apprentice Bard, koji koristi Google-ovu tehnologiju razgovora LaMDA, ili jezički model za aplikacije za dijalog.

Apprentice Bard je zamenio Meenu, prethodnu verziju pametnog bota za ćaskanje koji je pokrenut interno, ali je kasnije ukinut. Zaposleni su primetili da su odgovori Apprentice Barda postali napredniji poslednjih nedelja.

U jednom primeru koji je interno cirkulisao, tester je pitao Apprentice Barda da li će biti još jednog kruga otpuštanja u Google-u. Kompanija je ranije ovog meseca otpustila 12.000 zaposlenih, 6% svoje radne snage.

Kompanija takođe testira alternativnu stranicu za pretragu koja bi mogla da koristi format pitanja i odgovora, prema dizajnu koje je pregledao CNBC.

Jedan prikaz je pokazao početnu stranicu za pretragu koja nudi pet različitih upita za potencijalna pitanja postavljena direktno ispod glavne trake za pretragu, zamenjujući trenutnu traku “I’m feeling lucky”. Takođe je pokazao mali logo za ćaskanje unutar krajnjeg desnog kraja trake za pretragu.

Pročitajte i:  ChatGPT može naglas da vam pročita odgovore

Kada se unese pitanje, rezultati pretrage prikazuju sivi oblačić direktno ispod trake za pretragu, nudeći odgovore nalik ljudima nego tipični rezultati pretrage. Neposredno ispod toga, stranica predlaže nekoliko dodatnih pitanja u vezi sa prvim. Ispod toga prikazuje tipične rezultate pretrage, uključujući veze i naslove.

Nejasno je samo koje eksperimente Google planira da uključi u buduća lansiranja proizvoda. Možda nije iznenađujuće da Google timovi takođe testiraju beta LaMDA ćaskanje protiv samog ChatGPT-a. U odvojenim dokumentima odabrao je primere upita i odgovora u uporednim poređenjima.

Jedan od primera upita je pitao oba chat bota da li će ChatGPT i AlphaCode, mehanizam za kodiranje u vlasništvu Alphabet podružnice DeepMind, zameniti programere.

„Ne, ChatGPT i AlphaCode neće zameniti programere“, odgovorio je LaMDA, nakon čega slede četiri paragrafa objašnjenja uključujući da je „programiranje timski sport“ i da iako četboti „mogu pomoći programerima da rade efikasnije“, to „ne može zameniti kreativnost i umetnost koja je neophodna za odličan program.”

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,