BIZIT plus

Microsoft Edge Copilot AI ne može sumirati svaki YouTube video 

Jedna karakteristika koja je ove nedelje dodata Microsoft-ovom AI Copilot-u u Edge pretraživaču je mogućnost generisanja tekstualnih rezimea video zapisa. Ali funkcija Edge Copilot-a za uštedu vremena je i dalje prilično ograničena i radi samo na prethodno obrađenim video snimcima ili onima sa titlovima, kako je objasnio Mikhail Parakhin, Microsoftov izvršni direktor za oglašavanje i veb usluge. 

PCPress.rs Image

Kako je primetio MSPowerUser, Parakhin piše: „Da bi to funkcionisalo, moramo prethodno obraditi video. Ako video ima titlove – uvek možemo da se vratimo na to, ako nema i još ga nismo prethodno obradili – onda neće raditi“, u odgovoru na pitanje. 

Drugim rečima, sam po sebi Edge Copilot ne sumira toliko video zapise koliko sumira tekstualne transkripte video zapisa. Copilot takođe može da obavlja sličnu funkciju u celom Microsoft 365, uključujući sumiranje timskih video sastanaka i poziva za agente korisničke službe — i u oba slučaja, zvuk prvo treba da transkribuje Microsoft. Copilot na Microsoft Stream-u takođe može da rezimira bilo koji video, ali opet, zahteva od korisnika da generišu pisani transkript. 

Pročitajte i:  Microsoft partner sa Mistralom u poslu sa AI izvan OpenAI 

Razgovor je započeo nakon što je dizajner Pietro Schirano postavio snimak ekrana Edge Copilot koji sumira YouTube video o trejleru za GTA VI. U ovom slučaju, izgledalo je da Copilot savršeno radi svoj posao. Korisnik na snimku pritisne dugme „Generiši video rezime“ na bočnoj traci Copilot-a, a samo nekoliko sekundi kasnije, Copilot izbacuje jedan, zajedno sa istaknutim delovima i vremenskim oznakama. 

Naravno, mnoge platforme, uključujući YouTube i Vimeo, mogu automatski da generišu transkripte i titlove – ako korisnici omoguće tu funkciju. Nakon što je The Verge pitao Parakhina na X-u da li možemo pretpostaviti da većina javno dostupnih video zapisa (tj. YouTube) nije prethodno obrađena, on je odgovorio: „Trebalo bi da radi za većinu video snimaka.“ 

Copilot je samo najnoviji primer generativne AI trke u kojoj se Microsoft takmiči sa Google (i drugima). Prošlog meseca, Google je nadogradio YouTube ekstenziju za svoj Bard chatbot kako bi mu omogućio da rezimira sadržaj video snimka i prikaže specifične informacije iz njega. Samo ove nedelje, Google je najavio veliko ažuriranje za Gemini koje ima svoje probleme – uređivanje kompanije je možda pogrešno predstavilo neke od mogućnosti veštačke inteligencije u demonstraciji, a činjenice nisu uvek jasne. 

Pročitajte i:  Oracle integriše AI u zdravstvo

 Parakhin je bio iskren o različitim fazama evolucije Copilota na društvenim medijima. Dok je bio u avionu u utorak ujutro, stručnjak za mašinsko učenje je objavio na X: „Dodavanje mogućnosti za Edge Copilot da koristi informacije u video zapisima – tokom leta. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: