BIZIT plus

Nosivi uređaj stvara uspomene i pojačava snagu savijanjem prsta

Istraživači su izmislili eksperimentalni nosivi uređaj koji generiše snagu od savijanja prsta korisnika i može da kreira i čuva uspomene, što je obećavajući korak ka praćenju zdravlja i drugim tehnologijama.

PCPress.rs Image

Inovacija sadrži jedan nanomaterijal ugrađen u rastegljivo kućište postavljeno na prst osobe. Nanomaterijal omogućava uređaju da generiše energiju dok korisnik savija prst. Super tanak materijal takođe omogućava uređaju da obavlja memorijske zadatke.

Multifunkcionalni uređaji obično zahtevaju nekoliko materijala u slojevima, što uključuje dugotrajan izazov slaganja nanomaterijala sa visokom preciznošću.

Tim, predvođen Univerzitetom RMIT i Univerzitetom u Melburnu u saradnji sa drugim australijskim i međunarodnim institucijama, napravio je uređaj za proveru koncepta sa oksidom niskotemperaturnog tečnog metala, bizmutom, koji je bezbedan i pogodan za nošenje.

Viši istraživač dr Ali Zavabeti rekao je da bi pronalazak mogao da se razvije za kreiranje medicinskih nosivih uređaja koji prate vitalne znakove – uključujući nedavni rad istraživača sa sličnim materijalom koji je omogućio detekciju gasa – i pamćenje personalizovanih podataka.

„Inovacija je korišćena u našim eksperimentima za pisanje, brisanje i prepisivanje slika u nanorazmeri, tako da bi se izvodljivo moglo razviti da jednog dana kodira novčanice, originalnu umetnost ili usluge autentifikacije“, rekao je Zavabeti, inženjer sa RMIT-a i Univerziteta u Melburnu.

Pročitajte i:  Prvi transformabilni elektronski nanouređaji  

Tim kaže da je studija otkrila da njihov pronalazak pokazuje „izuzetnu reakciju na pokrete povezane sa ljudskim aktivnostima, kao što je istezanje, što ga čini obećavajućim kandidatom za nosive tehnologije“.

„Testirali smo prirodno ponašanje pri kretanju sa uređajem pričvršćenim za zglob prsta, sa prosečnim izlaznim potencijalom od oko jedan volt“, rekao je Zavabeti.

Uređaj je mogao da izvrši memorijske funkcije „čitanja“, „pisanja“ i „brisanja“, što je uključivalo korišćenje RMIT logotipa i oznaka u obliku kvadrata kao demonstracije ovih mogućnosti. Uređaj, koji korisnik nije nosio tokom ovih eksperimenata sa pamćenjem, napisao je i pohranio logo i simbol u prostor koji je mogao stati 20 puta u širinu ljudske kose.

Glavni autor i doktorand Xiangyang Guo iz RMIT-a, rekao je da tim može da štampa slojeve bizmut oksida za samo nekoliko sekundi.

„Prvi put smo u osnovi istražili ovu tehniku trenutnog štampanja koristeći tečne metale niske tačke topljenja“, rekao je Guo, koji radi pod nadzorom dr Zavabetija.

Tim je pokazao da inženjerski materijali na nanoskali mogu predstavljati ogromne mogućnosti u nizu funkcija, od senzora i prikupljanja energije do memorijskih aplikacija, rekao je on.

Pročitajte i:  Novi nanomaterijal za višestruku primenu

„Bizmut oksid se može konstruisati da obezbedi memorijsku funkcionalnost, što je kritično za mnoge aplikacije“, rekao je Guo. “Materijal može da deluje kao poluprovodnik, što znači da se može koristiti za proračun.”

„To je nanogenerator, što znači da je energetski efikasan, sa izvorom zelene energije od vibracija okoline i mehaničkih pokreta.

Guo je rekao da će bizmut oksid verovatno izazvati manje iritacije kože u poređenju sa silicijumom, izdržljiv je i rastegljiv i može se integrisati u tehnologije koje se mogu nositi.

Istraživači planiraju da prilagode svoj pristup drugim niskotemperaturnim tečnim i čvrstim metalima i legurama koji bi mogli da se razviju za personalizovane nosive uređaje i žele da sarađuju sa industrijskim partnerima na daljem razvoju i prototipu ovog pronalaska.

Izvor: techbriefs.com

Facebook komentari: