ePlaneta

Starbucks i Microsoft ulaze u svet kriptovaluta

Da kriptovalute polako ulaze u našu svakodnevicu mogli smo da se uverimo u poslednjih godinu dana. Sve više kompanija se odlučuje, da kao jedan od načina plaćanja za njihov proizvod ili uslugu, ponudi plaćanje upravo kriptovalutama (na primer plaćanje nekretnina i školarina). Sada, kompanija koja je najavila da uskoro otvara svoje objekte u Srbiji, Starbucks u saradnji sa Intercontinental Exchange (ICE), Microsoft, BCG, i drugima, radi na novoj digitalnoj platformi koja će potrošačima omogućiti korišćenje bitcoina i drugih kriptovaluta u Starbucks-u.

PCPress.rs Image

ICE, majka kompanija New York Stock Exchange (NYSE) u petak je objavila da rade na pokretanju nove kompanije Bakkt, koja će potrošačima i institucijama omogućiti kupovinu, prodaju, skladištenje i trošenje kriptovaluta u globalnoj mreži do novembra. Platforma konvertuje bitcoin i druge kriptovalute u dolare, koji se mogu koristiti za kupovinu bilo čega u Starbucks-u. Pored omogućavanja potrošačima da koriste bitcoin i druge kriptovalute u Starbucks-u, Bakkt će iskoristiti Microsoft-ov cloud kako bi stvorio otvoren i regulisan ekosistem digitalnih dobara, objavio je ICE u petak.

„Kao vodeći maloprodajni proizvođač, Starbucks će igrati ključnu ulogu u razvoju praktičnih, pouzdanih i regulisanih aplikacija za potrošače kako bi konvertovali svoju digitalnu imovinu u dolare za upotrebu u Starbucks-u“, izjavila je u saopštenju Maria Smith, potpredsednik za implementaciju strategije partnerstva i plaćanja u Starbucks-u.

Pročitajte i:  Microsoft je kažnjen sa 242 miliona dolara

Postoje i skeptici koji vide izazov u plaćanju kriptovalutama zbog njihove opštepoznate volatilnosti. Bitcoin je, na primer, ove godine pao za oko 50%, a njegova vrednost se često menja za stotine dolara u jednom danu. Međutim, kako Starbucks i ostale kompanije uzimaju kriptovalute za ozbiljno, to bi moglo da pomogne bitcoinu da se probije kao komercijalna globalna valuta. To bi takođe moglo da bude dobro za rast cene, koja se trudi da pronađe određenu osnovu od kraja 2017. godine.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,