BIZIT 2024

2022 – Godina borbe protiv sajber napada na zdravstveni sektor

Jedno od ozbiljnih pitanja kojem će se (naročito ove godine) posvetiti ozbiljna pažnja, jeste pitanje zdravstvene IT bezbednosti. Beskrupulozne sajber kriminalne grupe se, u nameri da dobiju podatke kojima trguju na nezakonitim tržištima ili ih koriste za ucene, ne libe da ugroze čak ni živote ljudi.

PCPress.rs Image

Šta kažu prikupljeni podaci?

Studije sprovedene na oko 30 zemalja sveta, u periodu između juna 2020. i septembra 2021. godine, pokazuju veliki porast sajber napada na zdravstvene ustanove i bolnice. U studiji sprovedenoj na CyberPeace institutu, prikazan je materijal koji uključuje 235 sajber napada. Ukradeno je preko 10 miliona zdravstvenih kartona, koji uključuju brojeve zdravstvenog osiguranja, finansijske podatke, rezultate HIV testova i privatne podatke o donatorima.

Napadači neretko upadaju u IT sisteme, zaključavaju ih i traže plaćanje otkupa da bi ih otključali. Pored svega navedenog, uznemirujuće je što se ovakvim delima životi ljudi direktno ugrožavaju, jer su pacijenti povezani sa tehnologijom. Prikupljena građa pokazuje da je čak 15% napada ransomvera uzrokovalo da hitni pacijenti budu preusmereni na druge ustanove, 20% je izazvalo otkazivanje termina a neke su usluge u prekidu 4 meseca.

Pročitajte i:  Mala i srednja preduzeća koja koriste Microsoft Excel meta su sajber infekcija

Učestalost napada u pomenutoj studiji procenjuje se na, prosečno, 4 napada nedeljno, što je frapantan podatak. Međutim, ovaj podatak predstavlja samo vrh ledenog brega, jer je ogroman broj potencijalno korisnih podataka javno nedostupan. Primera radi, same ustanove ne prijavljuju napade policiji. Time se gubi mogućnost dobijanja prave statistike na nivou država, kada je učestalost sajber napada na sektor u pitanju. U sferi napada na zdravstvene ustanove šanse da počinioci budu uhvaćeni nisu velike, a na tržištu se zdravstveni podaci dobro plaćaju.

Opšta preporuka zdravstvenom sektoru jeste da investira u sajber bezbednost i edukuje zaposlene u sferi bezbednosti, premda se od posebnih ustanova ne očekuje da reše problem sajber kriminala. To je pitanje kojim treba da se bave vlade i to u obliku međunarodne saradnje.

Izvor: weforum

 

 

Facebook komentari:
SBB
Tagovi: