Američka zabrana izvoza čipova šteti kineskim startapovima sa veštačkom inteligencijom

Mnogo pre nego što je Vašington zabranio Nvidijin izvoz jedinica za grafičku obradu visokih performansi u Kinu, tehnološki giganti zemlje su ih gomilali u iščekivanju eskalacije tehnološkog rata između dve nacije. 

PCPress.rs Image

 Baidu, jedna od tehnoloških firmi koje grade kineskog konkurenta OpenAI, obezbedila je dovoljno AI čipova da nastavi sa obukom svog ChatGPT ekvivalenta Ernie Bota za „sledeću godinu ili dve“, rekao je izvršni direktor kompanije Robin Li. 

 „Takođe, za zaključivanje su potrebni manje moćni čipovi i verujemo da će naše rezerve čipova, kao i druge alternative, biti dovoljne da podrže mnogo aplikacija koje su izvorne AI za krajnje korisnike“, rekao je on. „I dugoročno gledano, teškoće u nabavci najnaprednijih čipova neizbežno utiču na tempo razvoja veštačke inteligencije u Kini. Dakle, mi proaktivno tražimo alternative.” 

 Druge kineske tehnološke kompanije dubokog džepa takođe preduzimaju proaktivne mere kao odgovor na kontrolu izvoza SAD. Baidu, ByteDance, Tencent i Alibaba zajedno su naručili oko 100.000 jedinica A800 procesora Nvidia koji će biti isporučeni ove godine, što ih je koštalo čak 4 milijarde dolara, objavio je Financial times u avgustu. Takođe su kupili GPU-ove u vrednosti od milijardu dolara koji su planirani za isporuku 2024. 

Pročitajte i:  Održan Dan internet domena Srbije: veštačka inteligencija je došla i kod nas

 Ovako velika ulaganja mogu lako odvratiti mnoge startapove od ulaska u trku za LLM. Izuzeci postoje ako mladi biznis uspe brzo da obezbedi lepe investicije. 01.AI, koju je krajem marta osnovao istaknuti investitor Kai-Fu Lee, stekao je značajan broj čipova za zaključivanje visokih performansi putem zajmova i već je otplatio svoj dug nakon što je prikupio kapital koji ga je procenjivao na milijardu dolara. 

 Sa svojom rezervom GPU-a, Baidu je nedavno lansirao Ernie Bot 4, za koji je Lee tvrdio da „ni u kom pogledu nije inferioran u odnosu na GPT-4“. 

 Ocenjivanje LLM-a je teško zahvaljujući samoj složenosti ovih AI modela. Mnoge kineske kompanije sa veštačkom inteligencijom pribegle su poboljšanju rangiranja tako što su marljivo ispunjavale kriterijume LLM grafikona, ali efikasnost ovih modela kada se primenjuju na stvarne aplikacije u stvarnom životu još uvek čeka na presudu. 

 Manji igrači sa veštačkom inteligencijom, kojima nedostaje novčani tok da gomilaju čipove, moraće da se zadovolje manje moćnim procesorima koji nisu pod kontrolom izvoza SAD. Alternativno, oni mogu čekati potencijalne prilike za sticanje. Lee očekuje da će industrija uskoro preći u „fazu konsolidacije“, uz niz faktora, uključujući oskudicu naprednih čipova, veliku potražnju za podacima i talentima za veštačku inteligenciju, i ogromna početna ulaganja. 

Pročitajte i:  Spotify: AI plejliste postale stvarnost

Izvor: techcrunch.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,