ePlaneta

EU će konačno osloboditi Windows korisnike od Binga 

Microsoft će uskoro dozvoliti korisnicima Windows 11 u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) da onemoguće svoju Bing veb pretragu, uklone Microsoft Edge, pa čak i da dodaju prilagođene dobavljače veb pretrage – uključujući Google ako je voljan da ih ugradi – u svoj interfejs Windows pretrage. 

PCPress.rs Image

Sve ove promene u operativnom sistemu Windows11 deo su ključnih podešavanja koje Microsoft mora da izvrši u svom operativnom sistemu kako bi bio u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima Evropske komisije, koji stupa na snagu u martu 2024. Microsoft će morati da ispuni niz interoperabilnosti i konkurencije pravila, uključujući omogućavanje korisnicima „lako da deinstaliraju unapred instalirane aplikacije ili promene podrazumevana podešavanja na operativnim sistemima, virtuelnim pomoćnicima ili veb pregledačima koji ih usmeravaju na proizvode i usluge čuvara kapije i pružaju ekrane za izbor ključnih usluga“. 

Pored jasnog označavanja koje su aplikacije sistemske komponente u operativnom sistemu Windows 11, Microsoft takođe reaguje dodavanjem mogućnosti deinstaliranja sledećih aplikacija: 

Kamera, Web pretraga sa Microsoft Bing-a, u Evropskom ekonomskom prostoru, Microsoft Edge, u Evropskom ekonomskom prostoru, Fotografije 

Pročitajte i:  Microsoft planira da otvori Data centar na mestu nesuđene Foxconn fabrike

Samo korisnici operativnog sistema Windows 11 u Evropskom ekonomskom prostoru moći će u potpunosti da uklone Microsoft Edge i veb pretragu zasnovanu na Bing-u iz Windowsp retrage. Microsoft bi to lako mogao da proširi na sve korisnike operativnog sistema Windows 11, ali ograničava ovu dodatnu funkcionalnost na tržišta EEA da bi se pridržavao pravila. „Windows koristi region koji je korisnik izabrao tokom podešavanja uređaja da bi identifikovao da li se računar nalazi u Evropskom ekonomskom prostoru“, objašnjava Microsoft u postu na blogu. „Jednom kada bude izabran u podešavanju uređaja, region koji se koristi za DMA usklađenost može se promeniti samo resetovanjem računara.“ Na tržištima EEA — koja uključuje zemlje EU, kao i Island, Lihtenštajn i Norvešku — korisnici Windows 11 će takođe dobiti pristup novoj interoperabilnosti funkcije za fidove na tabli Windows vidžeta i veb pretragu u Windows pretrazi. Ovo će omogućiti dobavljačima pretrage kao što je Google da prošire glavni interfejs Windows pretrage sopstvenim prilagođenim veb pretragama. 

 Microsoft će dozvoliti mašinama EEA da uklone Bing rezultate, tako da bi Google mogao da obezbedi sopstvene rezultate pretrage ovde i da efektivno postane podrazumevani ako je korisnik deinstalirao Bing. „Ako korisnik ima instalirano više od jednog provajdera pretrage, Windows pretraga će prikazati poslednjeg korišćenog kada se otvori“, objašnjava Aaron Grady, menadžer za proizvode partnerske grupe za Windows, u izjavi za The Verge. 

Pročitajte i:  Evropska komisija otkriva preliminarne nalaze u antimonopolskoj istrazi protiv Microsofta

 Nadali smo se da će Microsoft konačno prestati da tera korisnike operativnog sistema Windows 11 u Evropi na Edge ako kliknu na vezu sa panela Windows vidžeta ili iz rezultata pretrage, ali izgleda da je Microsoft promenio tačno način na koji ovo implementira. Proizvođač softvera je ranije rekao da će početi da testira promenu za Windows11 koja će videti da „komponente sistema Windows koriste podrazumevani pretraživač za otvaranje veza“ na tržištima EEA, ali se ta promena nikada nije pojavila u verzijama Windows Insajdera. 

 „U Evropskom ekonomskom prostoru, Windows će uvek koristiti podrazumevane postavke aplikacije koje su konfigurisali klijenti za tipove veza i datoteka, uključujući standardne tipove veza u pregledaču (http, https)“, navodiMicrosoft. „Aplikacije biraju kako da otvore sadržaj u operativnom sistemu Windows, a neke Microsoft aplikacije će izabrati da otvore veb sadržaj u Microsoft Edge-u.“ 

Microsoft smatra Bing veb pretragu aplikacijom i podrazumevano će otvarati rezultate u Microsoft Edge-u u Evropskom ekonomskom prostoru. „Očekivali bismo da će, kada se drugi provajderi pretrage instaliraju, na sličan način odlučiti koju će aplikaciju pokrenuti, bilo da je to pretraživač, aplikacija za pretragu ili podrazumevani pretraživač sistema, kada se klikne na rezultate pretrage“, objašnjava Grady. 

Pročitajte i:  Nova Windows AI opcija snima sve što radite na računaru

 Microsoft počinje da testira ove nove promene u operativnom sistemu Windows11 u verziji za pregled izdanja, sa planovima da pregleda dodatne promene u Windows10 u testu za pregled izdanja „kasnije“. Oba operativna sistema će biti ažurirana da budu u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima EU do 6. marta 2024. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,