Revolucija u kuhinji: Kad 3D štampač priprema hranu
Eksperti sa univerziteta Columbia započeli su revoluciju u kuhinji, uz pomoć 3D štampača i lasera kojima „kuvaju“ i aranžiraju zalogaje.
Štampači sastojke sklapaju u fine šablone koji mogu da se jedu, dok ih laseri termički obrađuju, a čitav proces se kontroliše preko softvera. Kreatori ističu da je sada „samo nebo granica,“ budući da tehnologija ne samo da omogućava pripremanje starih recepata na nove načine, već donosi potpuno nove teksture koje ranije nisu mogle ni da se zamisle. Sirovi sastojci se prvo obrađuju tako da se pretvore u pastu kojom se nakon toga pune kertridži štampača, da bi ih mašina potom aranžirala u „visokoj rezoluciji,“ što u ovom procesu znači – tačno u milimetar.
Istina je da će proći još neko vreme dok 3D štampači ne zamene druge kuhinjske elemente, ali se čini da je revolucija već tu, i to ne samo na polju tehnologije, već i u oblasti ukusa i tekstura, te novih namirnica.
Izvor: Mashable