ERP 2024

Neuralink traži eksperte koji bi radili na čipu za povezivanje mozga sa kompjuterom

O Neuralink čipovima se intenzivnije govori od sredine 2019. godine, budući da su u to vreme pristigli rezultati koji su bili mnogo više od očekivanog, te su išli u korak sa najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima. Naime, kompanija koja je u vlasništvu Elona Muska je tada objavila da je kreirala robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak. Poslednje vesti ukazuju da čip još uvek nije gotov, budući da kompanija traga za ekspertima koji bi na njemu dodatno radili.

PCPress.rs Image

Neuralink već nekoliko godina radi na BMI (brain-machine interface), koji bi ljudski mozak mogao da poveže sa kompjuterom. Tehnologija bi na prvom mestu, tvrde u kompaniji Neuralink, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Pročitajte i:  Da li vam je potreban šesti prst?

Musk je u avgustu objavio novi dizajn za Neuralink čip, koji je dobio ime ‘Link’, te je moglo da se vidi da je u pitanju uređaj veličine novčića, dizajnirana da se ugradi u mozak i stimuliše neurone. Već se priča o tome da bi ovaj čip u budućnosti mogao da se koristi i za „dozivanje“ Tesla vozila samo uz pomoć misli, te igranje video igara bez potrebe za džojstikom. Oni koji sebe budu obogatili ovim čipom moći će da, baš kao u naučno-fantastičnim serijama, snimaju i puštaju sećanja, pa bi reč „uspomena“ tako mogla da dobije potpuno novo značenje. Na kraju bi ta sećanja mogla da se otpreme u nekog robota, što bi bio prvi korak ka besmrtnosti.

Kompanija sada traži nove inženjere koji bi radili na Link čipu, a raspisan je konkurs za različite pozicije.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Dostizanje novih visina u procesu prodaje sa AI

Izvor: Tasmanian

Facebook komentari: