BIZIT plus

UN upozorava na rizik od posedovanja pametnih telefona u školi

Ujedinjene nacije su upozorile na rizike od pametnih telefona u školama, navodeći da je u školama poželjna samo tehnologija koja podržava učenje. Mobilni uređaji mogu da ometaju pažnju, rizikuju privatnost učenika i dovode do sajber maltretiranja, kaže Unesko, agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

PCPress.rs Image

Međutim, manje od četvrtine zemalja imaju zakone ili politike kojima se zabranjuju telefoni u školama, navodi se u izveštaju.

U Velikoj Britaniji, direktori postavljaju pravila, ali ograničenja važe u većini škola.

Manos Antoninis, autor izveštaja Global Education Monitor za 2023. godinu, rekao je za BBC da je njihova studija pronašla „primere upotrebe pametnih telefona u školi koji odvlače učenike od učenja i istovremeno povećavaju rizik za njihovu privatnost“.

„Samo tehnologiji koja podržava učenje ima mesta u školi“, rekao je on.

Antoninis je rekao da učenici ne bi trebalo da budu potpuno zaštićeni od tehnologije, ali zemlje moraju da daju bolje smernice o tome koja vrsta tehnologije treba da bude dozvoljena u školi.

Nekoliko studija je pokazalo da zabrana mobilnih telefona u školama poboljšava akademski učinak, navodi se u izveštaju.

Pročitajte i:  TECNO predstavlja najnoviji dodatak Spark seriji: Spark 20c – na duplo višem nivou!

Leksi, 16, rekla je da je njen prethodni direktor dozvolio obrazovnu upotrebu telefona u školi, ali je rekla da bi ih učenici često koristili za društvene mreže umesto toga.

Ona je tvrdila da iako se pametni telefoni mogu koristiti za maltretiranje, oni takođe mogu pomoći u stvaranju osećaja povezanosti.

„Vidim kako telefoni mogu imati štetan uticaj na osobu koja je maltretirana i njeno mentalno zdravlje. Ali, kada govorimo o mentalnom zdravlju, telefoni mogu da obezbede dobru društvenu vezu.”

„Ako imate problema sa bilo čim, onda bi trebalo da imate pravo da razgovarate sa nekim“, rekla je ona za BBC.

U junu je udruženje roditelja za osam osnovnih škola u Irskoj uvelo dobrovoljnu zabranu pametnih telefona za decu u kući ili školi, izvestio je BBC-jev Newsround.

U razgovoru za Newsround, jedan 14-godišnjak – koji je tek nedavno dobio svoj prvi telefon – rekao je da je davanje telefona deci od osam godina “smešno”.

“Neki roditelji postavljaju ograničenja na telefone, ali neki ne – i onda mogu da vide zaista neprikladne stvari.”

Pročitajte i:  i.safe IS540.2 M540A01: Telefon spreman za teške uslove

Ali drugi su se suprotstavili da su mobilni telefoni korisni za kontaktiranje roditelja, rekavši da je zabrana kućne upotrebe preterana.

Bangladeš je 2017. zabranio učenicima i nastavnicima u školama i fakultetima da unose mobilne telefone u učionice.

Francuska takođe ima zabranu, ali pravi izuzetke za određene grupe učenika, na primer za one sa invaliditetom, ili kada se pametni telefoni koriste za nastavu.

I sledeće godine Holandija će uglavnom zabraniti mobilne telefone, tablete i pametne satove u učionicama srednjih škola.

Međutim, Sarah Hannafin, šefica politike u školskom sindikatu, rekla je da bi zabrana mobilnih telefona mogla da funkcioniše za neke škole, ali da bi u drugim mogla da izazove više problema nego što je rešila, „što dovodi do toga da učenici postaju tajnovitiji u pogledu upotrebe telefona, što znači da su problemi skriveni od osoblja i stoga ih je teže uočiti i rešavati“.

„Postoje i praktični razlozi zašto će učenicima možda trebati mobilni telefon, na primer dok putuju u školu i iz nje“.

Škole su pomogle da se mladi ljudi pripreme za spoljni svet, uključujući upravljanje vremenom ispred ekrana, rekla je ona.

Pročitajte i:  Samsung predstavio Galaxy S24 seriju mobilnih telefona

„Pojedinačne škole poznaju svoje učenike i zajednice tako da su u najboljem položaju da razviju sopstvene politike kada su u pitanju mobilni telefoni.

Izvor: bbc

Facebook komentari: